Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

20% minskning av klimatavtrycket för Berendsen Sverige

På ett år har Berendsen minskat klimatavtrycket per kilo tvätt med 20%. 2019 års klimatbokslut visar tydligt värdet av en cirkulär modell, som optimerar användning och livslängd för varje textilprodukt.

Bokslutet ger en tydlig fingervisning om var vi behöver lägga kraft för att minska vår klimatpåverkan

Förra året gjorde Berendsen sitt första klimatbokslut, med 2018 som basår. 2019 års bokslut visar för första gången vilken effekt åtgärder haft på klimatavtrycket jämfört med året innan. Klimatpåverkan har minskat med 20%, från 0,59kg koldioxidekvivalenter per kilo tvätt 2018 till 0,47kg 2019. 27% av utsläppen härrör från produktionen av de textilier som köps in. Avtrycket från inköpta textilier är det område där Berendsen uppnått störst förbättringar jämfört med 2018. 

- Genom att varje plagg används på ett optimalt sätt, och lever så länge som möjligt i flödet mellan oss och kunderna kan vi minska inköpen av textilier som 2019 står för runt en tredjedel av vårt klimatavtryck. Bokslutet visar tydligt klimatnyttan av mer cirkulära affärsmodeller, säger Lina K Wiles, hållbarhetschef på Berendsen.

Berendsens klimatbokslut räknar utsläpp i hela värdekedjan, inklusive det som kallas scope 3, det vill säga avtrycket från till exempel inköp, transporter, och avfallshantering. De minskningar som uppnåtts sedan 2018 ligger i linje med vad som krävs för att nå företagets ambitiösa klimatmål.

Berendsen vill vara drivande i att minska textilbranschens klimatavtryck, bland annat som medlem i Swedish Textile Initiative for Climate Action (STICA). STICA gick nyligen in som partner till 1.5 degree Business Playbook, som konkretiserar stegen företag bör ta för att säkerställa att deras klimatarbete ligger i linje med åtagandena i Parisavtalet.

- Bokslutet ger en tydlig fingervisning om var vi behöver lägga kraft för att minska vår klimatpåverkan, och det är fint att se att vi är på rätt väg. Men för att nå målen måste vi fortsätta minska vårt eget avtryck, jobba i värdekedjan, och integrera klimat ännu mer i vår affärsstrategi, avslutar Lina K Wiles.

Klimatbokslutet är upprättat enligt: ISO 14040, ISO 14044, The Greenhouse Gas Protocol Corporate Accounting and Reporting, och omfattar scope, 1, 2 och 3. 

Senaste nyheterna

Se alla nyheter
Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta Nyheter

Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta

Elis är Europas ledande leverantör av textiltjänster. Företaget fokuserar på uthyrning av kläder och textilvaror med det underliggande syftet att minska nyproduktion och spara jordens resurser. Som ett ytterligare steg i arbetet med att minska sitt klimatavtryck och utforska alternativa logistik- och transportlösningar, genomför Elis Sverige nu ett pilotprojekt av cykelleveranser i samarbete med Velove Bikes. 

Läs mer
Re:Play Nyheter

Circular Collabs – Elis inleder samarbete med Re:Play för att skapa pedagogiska barnleksaker med hjälp av återvunna textilier.

För att klara de globala utmaningarna måste det till en mer resurseffektiv materialhantering där innovation och samarbete är en viktig beståndsdel. Marknadsledande textilserviceföretaget Elis har därför inlett ett samarbete med Re:Play som tillhandahåller återbruksmaterial och restmaterial avsett att användas i förskolans verksamheter.

Läs mer
Omcertifiering Globala målen Nyheter

Elis Textilservice omcertifieras för sitt arbete med Agenda 2030

Som första svenska företag blev Elis 2020 certifierade för sitt arbete mot FN:s globala mål för hållbar utveckling. Certifieringen innebär en tredjepartgranskning som säkerställer att de globala målen är integrerade i verksamhetsplaner, strategier och dagligt arbete. Den senaste revisionen för 2023 visar att Elis har förbättrat sitt hållbarhetsarbete och därmed ytterligare fördjupat sitt arbete med att bidra till de globala målen.

Läs mer

Vill du veta mer om våra tjänster?

Kontakta oss

Vill du ha mer information?

Kontakt

Vår ambition är att svara inom 24 timmar på vardagar.

*Obligatoriska fält