Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

Berendsen höjer ribban – certifierar samtliga Svanenmärkta tvätterier mot nya högre krav

Som en del i sitt övergripande klimat- och miljöarbete har Berendsen omcertifierat sina nio miljömärkta tvätterier mot Svanens nya högre krav. Genom att kontinuerligt skärpa kraven säkerställs att Svanenmärket alltid garanterar att produkten eller tjänsten uppnår de högsta kraven på marknaden, och följer ny kunskap och teknisk utveckling.

Minimerar miljö- och klimatpåverkan

Berendsens Svanenmärkta tvätterier har klarat Svanens nya skärpta krav, version 4.0 för textilservicetjänster, vilket speglar de stora förbättringar som gjorts på anläggningarna för att minimera miljö- och klimatpåverkan. Vattenförbrukningen i ett av Berendsens Svanenmärkta tvätterier är nu cirka 5,3 liter vatten per kilo tvätt – att jämföras med över 10 liter för en genomsnittlig tvätt hemma. Och anläggningarna använder i genomsnitt 33 % mindre energi, och ger upphov till 27 % mindre klimatutsläpp per kilo tvätt än de gjorde vid första certifieringen. Berendsens Svanenmärkta tvätterier har också i genomsnitt 63 % miljömärkta kemikalier, vilket gör att de med god marginal klarar kravet om minst 30 % för att få Svanenmärkas. Ser man till Berendsens samtliga tvätterier är andelen miljömärkta kemikalier ännu högre, hela 78 %.

”Jag är väldigt nöjd, inte bara för att vi kan möta de nya högre kraven, utan för att det i grunden handlar om en stor miljönytta genom de förbättringar som gjorts. 5 liter vatten hit eller dit kan låta marginellt, men med de mängder textilier vi hanterar motsvarar det mer än 130 stora simbassänger per år. Och 27 % mindre klimatutsläpp är på årsbasis lika mycket som att köra över 1800 varv runt jorden i en normalstor personbil”, säger Lina K Wiles, Hållbarhetschef på Berendsen.

En Svanenmärkt textiltjänst garanterar att såväl tvätt som distribution utförs med minimal påverkan på miljö och klimat, främst genom att minska användningen av vatten och energi, samt att använda mer skonsamma kemikalier. En stor andel av textilierna som köps in är också miljömärkta.

Svanens kriterier revideras kontinuerligt för att Svanenmärkta produkter och tjänster ska vara bland de bästa på marknaden. När kraven har funnits i några år utvärderas och omarbetas de utifrån ny kunskap, teknisk utveckling, och externa synpunkter. Sedan får de som använder Svanenmärket ansöka på nytt om licens.

– Det är bråttom om vi ska nå klimat- och miljömålen. Berendsens Svanenmärkta tvätterier har nu klarat de nya skärpta kraven och det innebär att de fortsätter att accelerera sitt miljöarbete och bidrar till stor miljönytta. Vi ser fram emot att fler tvätterier följer i deras spår, säger Nicholas Nehaul, rådgivare för tvätterier på Miljömärkning Sverige.

Senaste nyheterna

Se alla nyheter
Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta Nyheter

Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta

Elis är Europas ledande leverantör av textiltjänster. Företaget fokuserar på uthyrning av kläder och textilvaror med det underliggande syftet att minska nyproduktion och spara jordens resurser. Som ett ytterligare steg i arbetet med att minska sitt klimatavtryck och utforska alternativa logistik- och transportlösningar, genomför Elis Sverige nu ett pilotprojekt av cykelleveranser i samarbete med Velove Bikes. 

Läs mer
Re:Play Nyheter

Circular Collabs – Elis inleder samarbete med Re:Play för att skapa pedagogiska barnleksaker med hjälp av återvunna textilier.

För att klara de globala utmaningarna måste det till en mer resurseffektiv materialhantering där innovation och samarbete är en viktig beståndsdel. Marknadsledande textilserviceföretaget Elis har därför inlett ett samarbete med Re:Play som tillhandahåller återbruksmaterial och restmaterial avsett att användas i förskolans verksamheter.

Läs mer
Omcertifiering Globala målen Nyheter

Elis Textilservice omcertifieras för sitt arbete med Agenda 2030

Som första svenska företag blev Elis 2020 certifierade för sitt arbete mot FN:s globala mål för hållbar utveckling. Certifieringen innebär en tredjepartgranskning som säkerställer att de globala målen är integrerade i verksamhetsplaner, strategier och dagligt arbete. Den senaste revisionen för 2023 visar att Elis har förbättrat sitt hållbarhetsarbete och därmed ytterligare fördjupat sitt arbete med att bidra till de globala målen.

Läs mer

Vill du veta mer om våra tjänster?

Kontakta oss

Vill du ha mer information?

Kontakt

Vår ambition är att svara inom 24 timmar på vardagar.

*Obligatoriska fält