Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

Först i Sverige att certifieras mot de globala målen – nu släpps Elis hållbarhetsrapport för 2020

Under det besvärliga året 2020 fortsatte Elis Sverige att trappa upp sitt hållbarhetsarbete. I höstas blev företaget först i Sverige att certifieras mot de globala målen. Och när vårdens behov av rena kläder sköt i höjden, blev Elis betydelse för samhället tydligt. Nu presenterar bolaget sin Hållbarhetsrapport för 2020.

Krisens dolda hjältar - Elis hållbarhetsrapport 2020

2020 har varit ett tufft år för de flesta, även för Elis Sverige. Företaget är landets ledande leverantör av hyrtjänster av textil- och hygienlösningar. Men samtidigt som företaget i omgångar behövt permittera sina medarbetare, har man fortsatt växla upp sitt hållbarhetsarbete. Klimatbokslutet – som kartlägger Elis Sveriges hela värdekedja – visar att företaget mellan 2018 och 2020 minskat sina CO2-utsläpp med 17 procent.

Under året har man på Elis Sverige också sett till att ännu tydligare bygga in hållbarhetsstrategin i företagets övergripande affärsstrategi – sedan hösten 2020 ingår både hållbarhetschef och IT-chef i bolagets ledningsgrupp.

– De två viktigaste byggstenarna inför framtiden är hållbarhet och innovation. Två kompetenser som måste finnas med när vi tar våra beslut. Det krävs för att vi som bolag ska kunna fortsätta ta vårt ansvar i klimatfrågan och göra vår affär ännu mer hållbar, säger Sören Roland, vd för Elis Sverige.

Certifieringen ger Elis unik position
Hösten 2020 blev Elis Sverige det första företaget i landet certifierat mot de globala målen – ett bevis på att de globala målen är väl integrerade i företagets verksamhetsplaner, strategier och dagliga arbete. Certifieringen, som utförs av certifierings- och revisionsföretaget Bureau Veritas, säkerställer att företag lever som de lär.

– Certifieringen ger oss en unik position på marknaden och stärker vår trovärdighet. Den visar att vi är på rätt väg i vår strävan att möta de globala målen. Förhoppningsvis kan vår certifiering sporra andra att följa i våra spår, säger Lina K Wiles, Hållbarhetschef på Elis Sverige.

Pandemin belyser Elis viktiga samhällsroll
Pandemin har också synliggjort Elis samhällsbärande funktion. Företaget har – genom sina leveranser av rena kläder till sjukhus och andra vårdinrättningar – en nära koppling till vårdsektorn. När vårdpersonalen nu behöver byta arbetskläder oftare än vanligt, måste Elis också tvätta mer.

– För att Sverige ska kunna klara kampen mot pandemin behöver sjukhusen ha rena textilier till personal och patienter. Där spelar vi en viktig roll. Det har blivit ännu tydligare under året som gått, säger Lina K Wiles.

För att skydda sina egna medarbetare och samtidigt trygga leveranser till vården, har Elis skärpt sina redan höga hygienkrav. Företaget har stängt sina tvätterier för besök, försett medarbetarna med skyddsutrustning och sett till att de infekterade textilierna packas separat direkt på sjukhusen.

Elis Sveriges Hållbarhetschef Lina K Wiles och VD Søren Roland

Hållbarhetsrapport 2020

Läs senaste hållbarhetsrapporten här: 

Elis Hållbarhetsrapport 2020

Senaste nyheterna

Se alla nyheter
Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta Nyheter

Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta

Elis är Europas ledande leverantör av textiltjänster. Företaget fokuserar på uthyrning av kläder och textilvaror med det underliggande syftet att minska nyproduktion och spara jordens resurser. Som ett ytterligare steg i arbetet med att minska sitt klimatavtryck och utforska alternativa logistik- och transportlösningar, genomför Elis Sverige nu ett pilotprojekt av cykelleveranser i samarbete med Velove Bikes. 

Läs mer
Re:Play Nyheter

Circular Collabs – Elis inleder samarbete med Re:Play för att skapa pedagogiska barnleksaker med hjälp av återvunna textilier.

För att klara de globala utmaningarna måste det till en mer resurseffektiv materialhantering där innovation och samarbete är en viktig beståndsdel. Marknadsledande textilserviceföretaget Elis har därför inlett ett samarbete med Re:Play som tillhandahåller återbruksmaterial och restmaterial avsett att användas i förskolans verksamheter.

Läs mer
Omcertifiering Globala målen Nyheter

Elis Textilservice omcertifieras för sitt arbete med Agenda 2030

Som första svenska företag blev Elis 2020 certifierade för sitt arbete mot FN:s globala mål för hållbar utveckling. Certifieringen innebär en tredjepartgranskning som säkerställer att de globala målen är integrerade i verksamhetsplaner, strategier och dagligt arbete. Den senaste revisionen för 2023 visar att Elis har förbättrat sitt hållbarhetsarbete och därmed ytterligare fördjupat sitt arbete med att bidra till de globala målen.

Läs mer

Vill du veta mer om våra tjänster?

Kontakta oss

Vill du ha mer information?

Kontakt

Vår ambition är att svara inom 24 timmar på vardagar.

*Obligatoriska fält