Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

Renrumsprodukter med bevisat skydd mot coronavirus

Mikrofiberduken ’MicronQuick’ och renrumsmattan ’FlexiMat’ från Elis Cleanroom skyddar mot coronavirus. Det har nu vetenskapligt bevisats i forskningslaboratorium i Tyskland respektive Storbritannien.

Elis FlexiMat för renrum

Fleximat från Elis Cleanroom - effektivt skydd mot coronavirus

Två produkter från Elis Cleanroom har nu vetenskapligt bevisats vara skyddande mot virus inom coronafamiljen; renrumsmattan ’FlexiMat’ och mikrofiberduken ’MicronQuick’. Oberoende laboratorium i Storbritannien respektive Tyskland har visat på ovanligt hög virusreduktion och därmed säkerställs ett mycket gott skydd från coronavirus.

– Vi är glada att kunna erbjuda renrumsprodukter som vetenskapligt har bevisats skydda anläggningar från virus inom coronafamiljen. Båda produkterna visar en anmärkningsvärt hög virusreduktion: 99,86 procent för mikrofiberduken, och 97,89 procent för renrumsmattan. Det känns oerhört glädjande att vi kan erbjuda våra kunder ett så starkt skydd och ökad trygghet, säger Egle Hammering, Regional Marketing and Product Manager för Elis Cleanroom.
 

Det envisa problemet med covid-19 – smittspridning via golven

Golv är en av de största kontamineringsytorna i renrum och kontrollerade miljöer, och kontamineringskontroll har utgjort en extra stor utmaning det senaste året.

– När virushotet är så överhängande och dödligt måste vårt agerande inte bara vara innovativt utan även baserat på grundlig vetenskap. Vi arbetar nära våra partners och med oberoende forskningslaboratorier för att fastställa att våra produkter och tjänster kan minska viral kontaminering, säger Egle Hammering.

Mer än 90 % av partiklar fångas i FlexiMat

För renrumsmattor är det viktigt att kontaminering från skodon begränsas och förhindras från att komma in i någon del av renrumsområdet. FlexiMat drar till sig virusbärare och håller effektivt kvar partiklarna. Avdragbara mattor uppnår bara 27% effektivitet i detta. Om man däremot kliver från ett förorenat område till FlexiMat så avlägsnas ytterligare 90 procent av partiklarna från skoöverdragen.

Att FlexiMat sitter vidhäftad i golvet är ytterligare en säkerhet. Förutom att snubbelrisken undviks har mattan ingen elektrostatisk laddning, den river inte sönder skoöverdrag och har inte heller något häftmedel som kan följa med in i renrummet och orsaka kontaminering.

Rengöringsduk för högsta GMP-klass

Mikrofiberduken MicronQuick är en rengöringsduk lämplig för användning i renrum upp till GMP-klass A / B. Genom mikrofiberteknologi absorberas partiklar effektivt och föroreningar tas bort från ytorna som rengörs. Inga steriliseringsmedel behövs, endast renat vatten och en rekommenderad torkningsmetod. Duken finns i flera olika färger, vilket gör det enkelt för användaren att ha olika duk för olika renrumsmiljöer, och därmed undvika korskontaminering. Inte heller i testerna med mikrofiberduken MicronQuick har några kvarvarande virusrester kunnat påvisats i någon testruta.

Om produkter/testerna

Mikroduk MicronQuick från Elis Cleanroom

Mikroduk MicronQuick från Elis Cleanroom

Renrumsmatta Flexi Mat:

• 97,89 % virusreduktion
• Flexi Mat drar till sig virusbärare och håller effektivt kvar partiklarna
• Effektiv rengöring var fjärde timme dödar virusen

Virusreduktionen har vetenskapligt bevisat i det oberoende provningslaboratoriet Perfectus Biomed i Storbritannien.

Om testerna:
Provningen genomfördes vid det oberoende provningslaboratoriet Perfectus Biomed i Storbritannien enligt BS ISO 21702:2019. Fyrahundra mikroliter humant coronavirus 229E (CoV 229E) inokulerades på testytorna. Inokulatet täcktes med steril film och inkuberades vid 20 °C i 4 timmar. Efter inkuberingen placerades testytorna i ett analysmedium och sköljdes noggrant för att resuspendera återstående virus. Efter detta förfarande visade sig Flexi Mat ha en genomsnittlig virusreduktion på hela 97,89 %. För maximalt skydd bör produkten rengöras var fjärde timme.

Mikroduk MicronQuick:

• 99,86 % virusreduktion
• Inga påvisbara virusrester efter provningen
• Destruktiv effekt på bovint coronavirus (BCoV) (surrogat för SARS-CoV-2)

Vetenskapligt bevisade resultat från det oberoende tyska laboratoriet Dr. Brill + Partner GmbH Institut für Hygiene und Mikrobiologie.

Om testerna:
Det oberoende tyska laboratoriet Dr. Brill + Partner GmbH Institut für Hygiene und Mikrobiologie har genomfört prov för att utvärdera MicronQuick-dukens viruseliminerande funktion på PVC-golvplattor med avseende på bovint coronavirus (BCoV)* som surrogat för coronaviruset SARS-CoV-2. Deras slutsats var att renrumsduken, indränkt med 40 ml renat vatten, reducerade mängden bovint coronavirus (BCoV) med 99,86 % utan påvisbart kvarvarande virus.

Provningsmetoden är baserad på EN 16615:2015, en kvantitativ metod för utvärdering av baktericid och jästdödande aktivitet vid mekanisk bearbetning av icke-porösa ytor med fuktad torkduk inom hälso- och sjukvården (4-rutorstest).

Provningen visade att torkning med duken indränkt med 40 ml renat vatten ger följande resultat:

• Inget kvarvarande virus kunde påvisas i någon testruta.
• Reduktionsfaktorn för de två testkörningarna var >2,88 log (99,86 % reduktion) i ruta T1.
• Ackumuleringsfaktorn (AF) för testrutorna T2–T4 var i genomsnitt <1,50 log TCID50/ml och sammantaget <1,98 log TCID50/ml.

*Bovint coronavirus (BCoV) valdes som provningsobjekt eftersom det för närvarande endast finns ett begränsat antal laboratorier i världen som kan hantera SARS-CoV-2 (covid-19). BCoV går inte över till människa, vilket gör att det är säkert att hantera för provningsinstitut. Resultaten är dock jämförbara eftersom bovint coronavirus BCoV biologiskt sett tillhör samma underfamilj och generiska grupp som SARS-CoV-2. Bovint coronavirus BCoV är jämförbart i fråga om storlek, struktur och hölje.

Kontaktperson Elis Cleanroom:
Egle Hammering
Regional Marketing and Product Manager, Contamination Control Solutions, Northern Europe
M: +45 2373 8639
Egle.Hammering@Elis.com

Senaste nyheterna

Se alla nyheter
Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta Nyheter

Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta

Elis är Europas ledande leverantör av textiltjänster. Företaget fokuserar på uthyrning av kläder och textilvaror med det underliggande syftet att minska nyproduktion och spara jordens resurser. Som ett ytterligare steg i arbetet med att minska sitt klimatavtryck och utforska alternativa logistik- och transportlösningar, genomför Elis Sverige nu ett pilotprojekt av cykelleveranser i samarbete med Velove Bikes. 

Läs mer
Re:Play Nyheter

Circular Collabs – Elis inleder samarbete med Re:Play för att skapa pedagogiska barnleksaker med hjälp av återvunna textilier.

För att klara de globala utmaningarna måste det till en mer resurseffektiv materialhantering där innovation och samarbete är en viktig beståndsdel. Marknadsledande textilserviceföretaget Elis har därför inlett ett samarbete med Re:Play som tillhandahåller återbruksmaterial och restmaterial avsett att användas i förskolans verksamheter.

Läs mer
Omcertifiering Globala målen Nyheter

Elis Textilservice omcertifieras för sitt arbete med Agenda 2030

Som första svenska företag blev Elis 2020 certifierade för sitt arbete mot FN:s globala mål för hållbar utveckling. Certifieringen innebär en tredjepartgranskning som säkerställer att de globala målen är integrerade i verksamhetsplaner, strategier och dagligt arbete. Den senaste revisionen för 2023 visar att Elis har förbättrat sitt hållbarhetsarbete och därmed ytterligare fördjupat sitt arbete med att bidra till de globala målen.

Läs mer

Vill du veta mer om våra tjänster?

Kontakta oss

Vill du ha mer information?

Kontakt

Vår ambition är att svara inom 24 timmar på vardagar.

*Obligatoriska fält