Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

Berendsen partner i världsunikt initiativ för storskalig textilåtervinning

Textiltillverkning är en av vår tids största miljöbovar, och ökad återvinning av textilfiber är en knäckfråga för branschen. Berendsen har tillsammans med skogsbolaget Södra ingått ett samarbete som förväntas revolutionera framtidens återvinning av textilier, genom att möjliggöra storskalig materialåtervinning av blandfiber.

Idag materialåtervinns nästan inga textilier alls, och Berendsen – som hanterar 300 ton textilier per dag i sina 26 anläggningar runt om i Sverige – har länge sökt storskaliga lösningar på problemet. Idag presenterar Södra resultaten från ett världsunikt pilotprojekt för att utveckla en ny process för återvinning av textilfiber. Berendsen har som partner i projektet levererat textilierna som använts för att utveckla den nya tekniken, som till skillnad från andra existerande processer kan hantera blandmaterial.

– Vår cirkulära modell bygger på att varje plagg eller textilprodukt lever så länge som möjligt, men när de är uttjänta behöver vi en fungerande lösning för att återvinna materialet. Därför är vi otroligt stolta över att vara en del av det här projektet som är ett steg mot storskalig återvinning av textilfibrer, säger Lina K Wiles, hållbarhetschef på Berendsen.

I dagsläget är det problematiskt att återvinna textil och i synnerhet svårt att återvinna blandmaterial. Exempel på blandmaterial är polycotton, en blandning av polyester och bomull, som är ett väldigt vanligt förekommande material i kläder och andra textilprodukter. Hos Berendsen används polycotton framför allt för att ge mer slitstarka textilier, och därmed minska klimatpåverkan, och för att minska användningen av bomull, som har en stor miljö- och klimatpåverkan i tillverkningsledet.

- För oss handlar det om att optimera alla steg i kedjan, från design och val av material, till hantering, tvätt och återvinning. Samarbetet med Södra ger inte bara en möjlighet till storskalig återvinning, utan gör också att vi kan göra rätt materialval utifrån andra hållbarhetsaspekter, säger Lina K Wiles. 

Som störst i Europa inom hyrlösningar för textilprodukter, så som bland annat lakan, handdukar, badrockar, dukar och mattor har Berendsen stora resurser att bidra med. Företaget hanterar mer än 300 ton textilier varje dygn, och har ambitiösa mål för att öka återvinningen av uttjänta textilier de närmaste åren genom flera olika partnerskap.

– Både vi och Berendsen har storskaligheten som utgångspunkt och ambition. Genom att snabbt skala upp innovationen kan vi få snabba positiva effekter vad gäller textilens totala klimatpåverkan, säger Helena Claesson, projektledare Södra.

Södra kommer starta med att återvinna 30 ton textilier i år, men målsättningen är att snabbt komma upp i volymer om 25 000 ton per år. 

Senaste nyheterna

Se alla nyheter
Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta Nyheter

Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta

Elis är Europas ledande leverantör av textiltjänster. Företaget fokuserar på uthyrning av kläder och textilvaror med det underliggande syftet att minska nyproduktion och spara jordens resurser. Som ett ytterligare steg i arbetet med att minska sitt klimatavtryck och utforska alternativa logistik- och transportlösningar, genomför Elis Sverige nu ett pilotprojekt av cykelleveranser i samarbete med Velove Bikes. 

Läs mer
Re:Play Nyheter

Circular Collabs – Elis inleder samarbete med Re:Play för att skapa pedagogiska barnleksaker med hjälp av återvunna textilier.

För att klara de globala utmaningarna måste det till en mer resurseffektiv materialhantering där innovation och samarbete är en viktig beståndsdel. Marknadsledande textilserviceföretaget Elis har därför inlett ett samarbete med Re:Play som tillhandahåller återbruksmaterial och restmaterial avsett att användas i förskolans verksamheter.

Läs mer
Omcertifiering Globala målen Nyheter

Elis Textilservice omcertifieras för sitt arbete med Agenda 2030

Som första svenska företag blev Elis 2020 certifierade för sitt arbete mot FN:s globala mål för hållbar utveckling. Certifieringen innebär en tredjepartgranskning som säkerställer att de globala målen är integrerade i verksamhetsplaner, strategier och dagligt arbete. Den senaste revisionen för 2023 visar att Elis har förbättrat sitt hållbarhetsarbete och därmed ytterligare fördjupat sitt arbete med att bidra till de globala målen.

Läs mer

Vill du veta mer om våra tjänster?

Kontakta oss

Vill du ha mer information?

Kontakt

Vår ambition är att svara inom 24 timmar på vardagar.

*Obligatoriska fält