Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

Lina K Wiles årets mottagare av Sveriges Tvätteriförbunds hållbarhetspris

Berendsens hållbarhetschef Lina K Wiles är årets mottagare av Sveriges Tvätteriförbunds Hållbarhetspris.

Lina har en lång bakgrund som forskare, strateg och konsult inom miljö- och hållbarhetsområdet. I december 2018 började hon som hållbarhetschef på Berendsen och sedan dess har drivit bolagets miljö- och hållbarhetsarbete på ett föredömligt sätt.

Lina är utbildad naturvetare med en doktorsgrad i ekologi och ekotoxikologi från Lunds universitet. Hon har även arbetat sex år på Tetra Pak där hon bland annat hade ansvar för hållbarhetskommunikationen på de nordiska marknaderna.

I en traditionell och ibland tungrodd bransch har Lina nått igenom med hållbarhetsfrågorna genom att betona vikten av att hållbarhet ska genomsyra hela verksamheten och vara tydligt integrerat i kärnaffären. Lina är en föredömlig representant för hela tvätteriservicebranschen och har starkt bidragit på resan i att förändra bilden av vår bransch.

Lina inledde sin resa på Berendsen med att konkretisera vad hållbarhet innebär för företaget, satte tydliga mål och aktiviteter kopplat till verksamheten och lanserade i slutet av 2019 en tydlig hållbarhetsstrategi som nu implementeras i organisationen.

Målet är att om tio år – 2030 – att 100 procent av alla textilier som kasseras ska återvinnas eller återanvändas, och att de ska vara helt tillverkade av hållbara och certifierade material. Ett steg för att förstärka Berendsens redan cirkulära affärsmodell.

– Jag är så stolt över vad vi åstadkommit på så kort tid, men nu har vi ju bara värmt upp! Med nya strategin i ryggen tar vi nu fart på allvar och jobbar med hållbar omställning i hela bolaget. Det är en superspännande bransch att jobba i med enorma möjligheter att göra stor skillnad. Det ska vi ta vara på.

Förutom lanseringen av hållbarhetsstrategin har Lina bidragit till att sätta Berendsen, och textilservicesektorn som helhet, på kartan genom att delta och föreläsa i olika forum som en förespråkare av hållbara cirkulära textila servicelösningar vilket har skapat ringar på vattnet även utanför den egna organisationen.

Priset delas med Jonas Olaison – Miljö- och kvalitetschef på Textilia.

Sveriges Tvätteriförbunds Hållbarhetspris delas ut i samarbete med Christeyns och i samband med förbundets årsmöte i Stockholm den 14 maj. Det är fjärde gången som Sveriges Tvätteriförbund delar ut Hållbarhetspriset.

Lina K Wiles, Hållbarhetschef Elis Sverige

Senaste nyheterna

Se alla nyheter
Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta Nyheter

Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta

Elis är Europas ledande leverantör av textiltjänster. Företaget fokuserar på uthyrning av kläder och textilvaror med det underliggande syftet att minska nyproduktion och spara jordens resurser. Som ett ytterligare steg i arbetet med att minska sitt klimatavtryck och utforska alternativa logistik- och transportlösningar, genomför Elis Sverige nu ett pilotprojekt av cykelleveranser i samarbete med Velove Bikes. 

Läs mer
Re:Play Nyheter

Circular Collabs – Elis inleder samarbete med Re:Play för att skapa pedagogiska barnleksaker med hjälp av återvunna textilier.

För att klara de globala utmaningarna måste det till en mer resurseffektiv materialhantering där innovation och samarbete är en viktig beståndsdel. Marknadsledande textilserviceföretaget Elis har därför inlett ett samarbete med Re:Play som tillhandahåller återbruksmaterial och restmaterial avsett att användas i förskolans verksamheter.

Läs mer
Omcertifiering Globala målen Nyheter

Elis Textilservice omcertifieras för sitt arbete med Agenda 2030

Som första svenska företag blev Elis 2020 certifierade för sitt arbete mot FN:s globala mål för hållbar utveckling. Certifieringen innebär en tredjepartgranskning som säkerställer att de globala målen är integrerade i verksamhetsplaner, strategier och dagligt arbete. Den senaste revisionen för 2023 visar att Elis har förbättrat sitt hållbarhetsarbete och därmed ytterligare fördjupat sitt arbete med att bidra till de globala målen.

Läs mer

Vill du veta mer om våra tjänster?

Kontakta oss

Vill du ha mer information?

Kontakt

Vår ambition är att svara inom 24 timmar på vardagar.

*Obligatoriska fält