Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

Circular Collabs – Elis inleder samarbete med Re:Play för att skapa pedagogiska barnleksaker med hjälp av återvunna textilier.

För att klara de globala utmaningarna måste det till en mer resurseffektiv materialhantering där innovation och samarbete är en viktig beståndsdel. Marknadsledande textilserviceföretaget Elis har därför inlett ett samarbete med Re:Play som tillhandahåller återbruksmaterial och restmaterial avsett att användas i förskolans verksamheter.

Elis Textil Service har hjälpt svenska företag och organisationer att omge sig med hela och rena textilier sedan 1950. Affärsmodellen bygger på att kunderna hyr sina arbetskläder och textilier istället för att äga dem själva. Textilierna cirkuleras och tvättas, lagas och levereras till företagets många kunder inom bland annat industrin, vården, hotell- och restaurangbranschen. När de inte längre kan användas tas de om hand för återbruk eller upcycling och i ett sista skede återvinning.

Re:Play startade 2022 och fokuserar på hållbart lärande i förskolan genom att tillhandahålla lek- och lärsaker tillverkat av återbruksmaterial. Materialet man använder är rest- och spillmaterial från tillverkningsindustrin som annars hade blivit sopor eller eldats upp. Den primära målgruppen är förskolor runt om i landet.

Re:Play

Samarbetet startade under 2023 där Elis skickade kasserade tvättsäckar, t-shirts, och lakan som nu har fått nytt liv i Re:Plays omsorgsfulla innovationsprocess.

Ulrika Viderum, hållbarhetschef på Elis:

- Barnen är det viktigaste vi har och textilier är en värdefull resurs.  Genom att se till att vår kasserade textilier går till återbruk i olika former, vill vi bidra till att skapa en mer resurseffektiv materialhantering. Ju mer vi kan använda varje textil och textilfiber desto mindre blir miljöpåverkan, sett till att 80% av en textils miljöpåverkan uppkommer i produktionsfasen. Att det också ger barn möjlighet att på ett lekfullt sätt uppleva och förstå vikten av att vårda planetens resurser så länge som möjligt känns extra meningsfullt.

Gamla t-shirts har gjorts om till garnnystan där barn nu kan skapa nya kreativa produkter. Lakan har blivit skydd till ståbord av gamla kabeltrummor och tvättsäckarna som är märkta med Elis tidigare varumärke Berendsen har delats och sytts om till förvaring av träklossar.

Stefanos Papamichailidis, medgrundare Re:Play.

- Re:Play är grundat för dom vi tycker är de allra viktigaste – barnen och deras pedagoger. Vi vill bidra till en hållbar verksamhetsutveckling i förskolan och skolans tidiga stadier genom att tillhandahålla lärsaker, pedagogiskt material samt kunskap och inspiration. Vi är otroligt glada över samarbetet med Elis som utöver en redan smart, cirkulär affärsmodell också bidrar med sitt restmaterial som vi kan erbjuda till förskolan precis som det är eller förädlat till olika pedagogiska "Cirkulärsaker”.

 

Om Re:Play
Re:Play gör restmaterial från industrin till okodat lärmaterial som stimulerar barnens fantasi och skaparlust. Ambitionen är ett minskat uttag av jungfruliga råmaterial vid produktion av nytt pedagogiskt lärmaterial SAMT ökad återanvändning av material som annars hade gått till spillo.

Senaste nyheterna

Se alla nyheter
Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta Nyheter

Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta

Elis är Europas ledande leverantör av textiltjänster. Företaget fokuserar på uthyrning av kläder och textilvaror med det underliggande syftet att minska nyproduktion och spara jordens resurser. Som ett ytterligare steg i arbetet med att minska sitt klimatavtryck och utforska alternativa logistik- och transportlösningar, genomför Elis Sverige nu ett pilotprojekt av cykelleveranser i samarbete med Velove Bikes. 

Läs mer
Re:Play Nyheter

Circular Collabs – Elis inleder samarbete med Re:Play för att skapa pedagogiska barnleksaker med hjälp av återvunna textilier.

För att klara de globala utmaningarna måste det till en mer resurseffektiv materialhantering där innovation och samarbete är en viktig beståndsdel. Marknadsledande textilserviceföretaget Elis har därför inlett ett samarbete med Re:Play som tillhandahåller återbruksmaterial och restmaterial avsett att användas i förskolans verksamheter.

Läs mer
Omcertifiering Globala målen Nyheter

Elis Textilservice omcertifieras för sitt arbete med Agenda 2030

Som första svenska företag blev Elis 2020 certifierade för sitt arbete mot FN:s globala mål för hållbar utveckling. Certifieringen innebär en tredjepartgranskning som säkerställer att de globala målen är integrerade i verksamhetsplaner, strategier och dagligt arbete. Den senaste revisionen för 2023 visar att Elis har förbättrat sitt hållbarhetsarbete och därmed ytterligare fördjupat sitt arbete med att bidra till de globala målen.

Läs mer

Vill du veta mer om våra tjänster?

Kontakta oss

Vill du ha mer information?

Kontakt

Vår ambition är att svara inom 24 timmar på vardagar.

*Obligatoriska fält