Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

Laga! Hyr! Återbruka!

Berendsen stöder White Monday, som infaller i dag, den 25 november. Det svenska initiativet White Monday grundades 2017 i Malmö som en motreaktion till Black Fridays fokus på nykonsumtion. White Monday har vuxit till en global rörelse för cirkulär konsumtion och lyfter återbruk och cirkulära lösningar som grundpelare för hållbarhet och ekonomiskt tillväxt.

Då hela Berendsens affärsmodell innefattar just det – att hyra ut sina textilier till sina kunder, att återanvända och reparera textilierna så långt det är möjligt, är det en självklarhet för Berendsen att sluta upp bakom White Monday. Som deltagande företag har Berendsen bland annat åtagit sig att inte ha någon kampanj i samband med Black Friday.

Att laga, hyra & återbruka – det är det som är cirkulär konsumtion. Även att återvinna material och producera en ny produkt, likt förra årets julklapp ”Det återvunna plagget” räknas som cirkulärt. Det är bra för alla: Moder jord, konsumenten och entreprenören. 

– Vi kallar inte White Monday för en hållbarhetskampanj, utan det handlar om cirkulär konsumtion – oavsett om du är intresserad av hållbarhetsfrågorna eller inte. Jag vill att även personer som tycker hållbarhet är skit ska börja laga sina kläder, säger grundaren av kampanjen Henning Gillberg.

Alternativet som lockar 
Den svenska rörelsen har spridits globalt från Sverige till Singapore, Kenya till USA. 2017 startades #whitemonday i Malmö, som ett alternativ till Black Friday. Första året samarbetade 30 så kallade buddies, och idag finns det över 500 buddies i 23 länder, en ökning med 1700%. White Monday inträffar alltid måndagen före Black Friday, i år den 25 november.

- 2018 utsåg HUI årets julklapp till det återvunna plagget dels tack vare White Monday, vad blir resultatet i år? Låt oss inte mellanlanda i köpskammen utan istället gå samman i en lösning och visa att det är både coolt och enkelt att konsumera cirkulärt, säger Alexandra Davidsson, arrangör av kampanjen och Generalsekreterare på Medveten Konsumtion.

- För vår del andas hela White Mondays koncept Berendsens anda vilket gör det självklart för oss att vara med. Vi sysslar ju med att hyra ut, laga och återbruka varje dag i ett cirkulärt flöde och vi är gärna med på allt som att lyfter vikten av det cirkulära tänket.  Speciellt nu inför Black Friday känns det därför extra angeläget att stanna upp och tänka på om och hur man väljer att konsumera, säger Johanna Persson, VD på Berendsen Sverige.  

Senaste nyheterna

Se alla nyheter
Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta Nyheter

Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta

Elis är Europas ledande leverantör av textiltjänster. Företaget fokuserar på uthyrning av kläder och textilvaror med det underliggande syftet att minska nyproduktion och spara jordens resurser. Som ett ytterligare steg i arbetet med att minska sitt klimatavtryck och utforska alternativa logistik- och transportlösningar, genomför Elis Sverige nu ett pilotprojekt av cykelleveranser i samarbete med Velove Bikes. 

Läs mer
Re:Play Nyheter

Circular Collabs – Elis inleder samarbete med Re:Play för att skapa pedagogiska barnleksaker med hjälp av återvunna textilier.

För att klara de globala utmaningarna måste det till en mer resurseffektiv materialhantering där innovation och samarbete är en viktig beståndsdel. Marknadsledande textilserviceföretaget Elis har därför inlett ett samarbete med Re:Play som tillhandahåller återbruksmaterial och restmaterial avsett att användas i förskolans verksamheter.

Läs mer
Omcertifiering Globala målen Nyheter

Elis Textilservice omcertifieras för sitt arbete med Agenda 2030

Som första svenska företag blev Elis 2020 certifierade för sitt arbete mot FN:s globala mål för hållbar utveckling. Certifieringen innebär en tredjepartgranskning som säkerställer att de globala målen är integrerade i verksamhetsplaner, strategier och dagligt arbete. Den senaste revisionen för 2023 visar att Elis har förbättrat sitt hållbarhetsarbete och därmed ytterligare fördjupat sitt arbete med att bidra till de globala målen.

Läs mer

Vill du veta mer om våra tjänster?

Kontakta oss

Vill du ha mer information?

Kontakt

Vår ambition är att svara inom 24 timmar på vardagar.

*Obligatoriska fält