Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

Circular Collabs – Elis klär kockar i gamla dukar tillsammans med Segers och Paul Svensson

Vad göra med gamla slitna restaurangdukar som inte längre kan användas? Man tillverkar kockrockar, förkläden och servetter av dem. I upcycle-projektet Circular Collabs ”From tablecloth to chefs wear” blåser Elis och Segers nytt liv i uttjänta dukar och förvandlar dem till något helt nytt. Kocken, krögaren och kokboksförfattaren Paul Svensson har agerat testpilot i projektet, och höjer den nya innovativa klädkollektionen till skyarna.

Elis levererar tvätt- och servicelösningar inom bland annat restaurang- och hotellbranschen. Företagets cirkulära affärsmodell går ut på att kunden hyr istället för att äga sina arbetskläder och textilier. Textilierna snurrar i Elis kretslopp så länge det är möjligt, och när det inte längre går tas textilen om hand för återvinning, återbruk, eller som i det här fallet, upcycling. Louise Andersson är produktchef på Elis:

- De här plaggen är uppsydda av kasserade vita dukar i olika mönster från vårt standardsortiment. Flertalet av dukarna är tvättade hundratals gånger och är därför otroligt sköna i kvaliteten. Andra är nyare, men har blivit förstörda i mangeln och kan nu få nytt liv genom projektet.

Louise berättar vidare om vad som ledde fram till projektet:

- I linje med vår hållbarhetsstrategi diskuterade vi våra kasserade dukar och funderade på om vi kunde sy om dem till något användbart. Vi landade då i att det vore spännande att göra en kockkollektion. Och då var Segers den givna samarbetspartnern.

Louise Andersson

Louise Andersson, Produktchef Elis Sverige

Segers är familjeföretaget som startade 1943 och är idag en ansedd tillverkare och leverantör av professionella arbetskläder för kök, restaurang och hotell. Segers Produktchef Peter Frank berättar om arbetet med kollektionen:

- Huvudutmaningen för oss har varit att navigera en produktionsprocess grundad på återanvändning – en process som går tvärtemot konventionella tillverkningsmetoder. Arbetet med projektet har därför riktat strålkastarljuset på många lärorika aspekter som utmanar våra nuvarande metoder, och som kommer att vara grundläggande för framtidens hållbara tillverkning. Ett sånt här projekt rör om i grytan och kräver nya lösningar inom såväl produktutveckling och produktion som samarbete och logistik.

Elis klär kockar i gamla dukar tillsammans med Segers och Paul Svensson

Med sitt fokus på hållbarhet har Paul Svensson gjort sig känd för att driva på den cirkulära omställningen i restaurangbranschen. Han har länge sökt efter leverantörer som var villiga att gå den extra milen för att erbjuda upcyclade arbetskläder till sina medarbetare. Här berättar han om sin upplevelse av projektet:

– Vi har hunnit arbeta i kläderna ett tag och de är supersköna. Branschen behöver en kombination av snygga, slitstarka och resurskloka kläder. Det här projektet har verkligen visat att det går att skapa det.

På frågan om att en restaurang eller ett hotell ofta vill ge ett enhetligt intryck, även hos medarbetarna svarar Paul:

- Ställer du två kockar bredvid varandra och är medveten om vad du ska titta efter, då går det säkert att upptäcka mindre nyansskillnader i de här kockrockarna. Men hur ofta lägger gästen märke till sånt? Och är det egentligen ett problem? Naturen är full av olikheter, och kan vi tycka att morötter i olika nyanser är charmigt, kan vi väl lära oss att tycka samma sak om kockrockar eller servetter.

Elis klär kockar i gamla dukar tillsammans med Segers och Paul Svensson

Ett viktigt syfte med projektet har varit att analysera kostnaderna i alla led. Idag är det fortfarande relativt kostsamt att återanvända textilier och det behöver ske förändringar för att det ska bli billigare. Men ur ett hållbarhetsperspektiv är vinsten tydlig redan nu, och ett mervärde i sig. Paul avslutar:

- Personalen tycker att kläderna funkar jättebra både i kök och servis, och att servetterna får extra uppmärksamhet från våra gäster är bara roligt. Det handlar ju om att få gästen att känna att det hållbara valet är lyxigare än det som inte är hållbart producerat.

Högupplösta bilder

Senaste nyheterna

Se alla nyheter
Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta Nyheter

Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta

Elis är Europas ledande leverantör av textiltjänster. Företaget fokuserar på uthyrning av kläder och textilvaror med det underliggande syftet att minska nyproduktion och spara jordens resurser. Som ett ytterligare steg i arbetet med att minska sitt klimatavtryck och utforska alternativa logistik- och transportlösningar, genomför Elis Sverige nu ett pilotprojekt av cykelleveranser i samarbete med Velove Bikes. 

Läs mer
Re:Play Nyheter

Circular Collabs – Elis inleder samarbete med Re:Play för att skapa pedagogiska barnleksaker med hjälp av återvunna textilier.

För att klara de globala utmaningarna måste det till en mer resurseffektiv materialhantering där innovation och samarbete är en viktig beståndsdel. Marknadsledande textilserviceföretaget Elis har därför inlett ett samarbete med Re:Play som tillhandahåller återbruksmaterial och restmaterial avsett att användas i förskolans verksamheter.

Läs mer
Omcertifiering Globala målen Nyheter

Elis Textilservice omcertifieras för sitt arbete med Agenda 2030

Som första svenska företag blev Elis 2020 certifierade för sitt arbete mot FN:s globala mål för hållbar utveckling. Certifieringen innebär en tredjepartgranskning som säkerställer att de globala målen är integrerade i verksamhetsplaner, strategier och dagligt arbete. Den senaste revisionen för 2023 visar att Elis har förbättrat sitt hållbarhetsarbete och därmed ytterligare fördjupat sitt arbete med att bidra till de globala målen.

Läs mer

Vill du veta mer om våra tjänster?

Kontakta oss

Vill du ha mer information?

Kontakt

Vår ambition är att svara inom 24 timmar på vardagar.

*Obligatoriska fält