Hoppa till huvudinnehåll

Nyheter

Elis Textil Service vinner Helsingborgs stads miljöpris 2022

Varje år delar Helsingborgs stad ut miljöpriset till en eller flera aktörer som gjort en insats för klimatet eller miljön. Årets pris går till Elis Textil Service.

Cirkulär affärsmodell minskar miljöpåverkan

Omställningen till en cirkulär ekonomi ligger högt upp på världens agenda. Hos Elis Textil Service är det grunden i verksamheten. Elis erbjuder textil- och hygienlösningar åt företag och industrier. De arbetar efter en cirkulär affärsmodell, där de hyr ut, tvättar och levererar textilier till sina kunder – om och om igen. Och behöver ett plagg repareras så gör man så i stället för att kassera det.

Elis Textil Service vinner miljöpriset för att de prioriterar klimatet i hela sin verksamhet och visar att det går att förena miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet. Företaget var först i Sverige med att leverera textiler med eldrivna lastbilar, och var även ett av de första företagen att skriva under Helsingborgs klimatavtal med målet att vara klimatneutrala 2030.

– Vi är otroligt stolta och hedrade att ingå i detta sammanhang, säger Betty Rosenlind, platschef Elis Helsingborg. Framför allt är det energigivande, och sporrar oss att fortsätta utvecklas. År efter år minskar vi vår miljöpåverkan samtidigt som vi ökar vårt samhällsengagemang. Sunt förnuft och vetenskap guidar oss varje dag i arbetet med att minska vår energiförbrukning, förlänga livslängden på textilier och minimera vårt textilavfall. Miljöpriset är ett kvitto på att vi är på rätt väg.

Betty Rosenlind, platschef Elis Helsingborg

Elis Textil Service och Helsingborgarnas klimatavtal vinner Helsingborgs stads miljöpris 2022

Juryns motivering:

Elis Textil Service
Elis Textil Service är en föregångare inom företagsvärlden med en cirkulär affärsmodell för hur textilier kan återvinnas eller återanvändas. Företaget är en sann inspiratör för vår tid och inte minst för textilbranschen som har stora utmaningar inom textilåtervinning och avfall. Elis visar på att det går att förena en miljö-, social- och ekonomiskt hållbar utveckling inom sin verksamhet genom att arbeta mot de skarpa cirkulära och klimatneutrala mål de satt för 2030. De har tydliga mål som är kopplade till hälsa, säkerhet och jämställdhet för att förbättra arbetsmiljön för alla anställda i hela leverantörskedjan.

Priset gick även till Helsingborgarnas klimatavtal som precis som Elis inspirerar med sitt arbete och hjälper till att lyfta klimatfrågan. Vinnarna presenterades under näringslivsträffen HBG Frukost den 22 november 2022, där de gratulerades med diplom och en vinstcheck på 25 000 kronor var.

Senaste nyheterna

Se alla nyheter
Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta Nyheter

Elis Textil Service testar cykelleveranser - på väg mot en fossilfri fordonsflotta

Elis är Europas ledande leverantör av textiltjänster. Företaget fokuserar på uthyrning av kläder och textilvaror med det underliggande syftet att minska nyproduktion och spara jordens resurser. Som ett ytterligare steg i arbetet med att minska sitt klimatavtryck och utforska alternativa logistik- och transportlösningar, genomför Elis Sverige nu ett pilotprojekt av cykelleveranser i samarbete med Velove Bikes. 

Läs mer
Re:Play Nyheter

Circular Collabs – Elis inleder samarbete med Re:Play för att skapa pedagogiska barnleksaker med hjälp av återvunna textilier.

För att klara de globala utmaningarna måste det till en mer resurseffektiv materialhantering där innovation och samarbete är en viktig beståndsdel. Marknadsledande textilserviceföretaget Elis har därför inlett ett samarbete med Re:Play som tillhandahåller återbruksmaterial och restmaterial avsett att användas i förskolans verksamheter.

Läs mer
Omcertifiering Globala målen Nyheter

Elis Textilservice omcertifieras för sitt arbete med Agenda 2030

Som första svenska företag blev Elis 2020 certifierade för sitt arbete mot FN:s globala mål för hållbar utveckling. Certifieringen innebär en tredjepartgranskning som säkerställer att de globala målen är integrerade i verksamhetsplaner, strategier och dagligt arbete. Den senaste revisionen för 2023 visar att Elis har förbättrat sitt hållbarhetsarbete och därmed ytterligare fördjupat sitt arbete med att bidra till de globala målen.

Läs mer

Vill du veta mer om våra tjänster?

Kontakta oss

Vill du ha mer information?

Kontakt

Vår ambition är att svara inom 24 timmar på vardagar.

*Obligatoriska fält